10 πράγματα για να κινούνται τα παιδιά ασφαλέστερα στο Διαδίκτυο

10 πράγματα για να κινούνται τα παιδιά ασφαλέστερα στο Διαδίκτυο

Προτού επιτρέψετε στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει το Internet χωρίς επίβλεψη, φροντίστε να καθορίσετε ένα σύνολο κανόνων με το οποίο θα είστε όλοι σύμφωνοι. Εάν δεν είστε σίγουροι από που πρέπει να αρχίσετε, εδώ θα βρείτε μερικές ιδέες σχετικά με όσα πρέπει να συζητήσετε με τα παιδιά σας, ώστε να τα μάθετε να χρησιμοποιούν το Internet με ασφάλεια.

  1. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο Internet μαζί σας. Απολαύστε το Internet, μαζί με τα παιδιά σας.
  2. Μάθετε στα παιδιά σας να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Εάν νοιώθουν άβολα με οτιδήποτε στο Internet, θα πρέπει να σας το πουν.
  3. Εάν τα παιδιά σας επισκέπτονται δωμάτια συνομιλίας, χρησιμοποιούν προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (IM), διαδικτυακά παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες στο Internet που απαιτούν όνομα σύνδεσης για την αναγνώρισή τους, βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει το όνομα σύνδεσης και βεβαιωθείτε ότι δεν θα περιέχει προσωπικά δεδομένα του παιδιού σας.
  4. Επιμείνετε ώστε τα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως πού πηγαίνουν σχολείο ή πού τους αρέσει να παίζουν.
  5. Μάθετε τα παιδιά σας πως η διαφορά μεταξύ καλού και κακού είναι η ίδια στο Internet όπως και στον πραγματικό κόσμο.
  6. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες του Internet. Φροντίστε να κατανοήσουν πως οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στον υπολογιστή.
  7. Επιμείνετε ώστε τα παιδιά σας να σέβονται την ιδιοκτησία των άλλων στο Internet. Εξηγήστε τους ότι η δημιουργία παράνομων αντιγράφων της πνευματικής εργασίας άλλων -μουσική, βιντεοπαιχνίδια και άλλα προγράμματα- ισοδυναμεί με την κλοπή από ένα κατάστημα.
  8. Πείτε στα παιδιά σας πως ποτέ δεν θα πρέπει να συναντούν διαδικτυακούς φίλους κατά πρόσωπο. Εξηγήστε ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν πως είναι.
  9. Μάθετε στα παιδιά σας πως ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο Internet δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Ενθαρρύνετέ τα να σας ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες.

10.Ελέγξτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας στο Internet χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό Internet. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας και να μάθετε τι κάνουν εκεί.

 

Οδηγίες για τη χρήση του Internet από παιδιά με βάση την ηλικία τους

Εάν τα παιδιά σας χρησιμοποιούν το Internet στο σπίτι, γνωρίζετε ήδη πόσο σημαντικό είναι να τα προστατέψετε από ακατάλληλο περιεχόμενο και επαφές.
Το λογισμικό Family Safety από το Windows Live OneCare και ο γονικός έλεγχος που περιλαβάνεται στα Windows Vista μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τα παιδιά σας στο Internet.
Το American Academy of Pediatricians (AAP) βοήθησε τη Microsoft να αναπτύξει οδηγίες για τη χρήση του Internet ανάλογα με την ηλικία, που περιλαμβάνονται σε αυτά τα δύο προϊόντα. Για να μάθετε περισσότερα, κάντε κλικ στις παρακάτω συνδέσεις.
Έως 10 ετών: Υψηλές ρυθμίσεις

Να επιβλέπετε και να παρακολουθείτε τα παιδιά σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εκτεθούν σε ακατάλληλο υλικό προτού γίνουν 10 ετών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία για την ασφάλεια στο Internet για να περιορίσετε τη πρόσβαση σε περιεχόμενο, τοποθεσίες Web ή δραστηριότητες και μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη χρήση του Internet από το παιδί σας.
Ηλικίες 11 έως 14: Μεσαίες ρυθμίσεις

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταλαβαίνουν περισσότερα σχετικά με την εμπειρία τους στο Internet, αλλά παραμένει καλή ιδέα να επιβλέπετε και να παρακολουθείτε τη χρήση του Internet από αυτά, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εκτεθούν σε ακατάλληλο υλικό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία για την ασφάλεια στο Internet για να περιορίσετε τη πρόσβαση σε περιεχόμενο και τοποθεσίες Web, όπως και για να παρέχουν μια αναφορά για τις δραστηριότητές τους στο Internet.
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταλαβαίνουν ποιες προσωπικές πληροφορίες δεν πρέπει να δίνουν μέσω Internet.
Ηλικίες 15 έως 18: Χαμηλές ρυθμίσεις

Οι έφηβοι πρέπει να έχουν σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση σε περιεχόμενο, τοποθεσίες Web ή δραστηριότητες. Γνωρίζουν αρκετά για το Internet, αλλά οι γονείς χρειάζεται ακόμη να τους θυμίζουν τις κατάλληλες οδηγίες για την ασφάλεια.
Οι γονείς θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι, για να βοηθούν τους έφηβους να καταλαβαίνουν τα ακατάλληλα μηνύματα και να αποφεύγουν τις επικίνδυνες καταστάσεις.
Μια καλή ιδεα για τους γονείς είναι να θυμίζουν στους έφηβους ποιες προσωπικές πληροφορίες δεν πρέπει να δίνουν μέσω Internet.

Share